Beslenme Beslenme

Beslenme

Beslenme

Sağlık için, yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme temel unsurdur.
Beslenmenin amacı sadece karın doyurmak değil; kişinin yaşına, cinsiyetine, içinde bulunduğu fizyolojik duruma (çocuk, gebe, yaşlı, sporcu vb.) göre bütün besin öğelerinden yeterli miktarda sağlayabilmek olmalıdır. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin   düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinin yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerin yeterli  ve dengeli miktarda alınması önemlidir.
İnsanın yaşamı için 50’den fazla besin öğesine gereksinimi vardır. İnsanın, büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir.
Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur. “Yeterli beslenme”, sağlıklı ve üretken olabilmek için bedenin gereksinimi olan enerji, besin öğelerinin yeteri kadar alınmasıdır.  “Dengeli beslenme” kavramı ise besin öğelerinin birbirine göre ve öğünlere göre dengeli olarak tüketilmesini tanımlar. 
Yeterli ve dengeli beslenen kişiler dış görünüşleriyle de fark edilebilirler. Sağlam ve sağlıklı bir görünümleri vardır. Hareketli ve esnek bir bedene, muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere, kuvvetli, gelişimi normal kaslara, boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına, sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptirler.
Yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerin hareketleri ağırdır. İsteksiz, eğilmiş bir vücuda, şişkin bir karına, ciltte çeşitli yara ve pürüzlere sahip olabilirler, sık sık baş ağrısından şikayet ederler. Genellikle iştahsız ve yorgun olurlar.
Doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması; toplumda obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi hastalıkların görülme riskinin azalması, malnütrisyonun, vitamin-mineral yetersizliklerinin önlenmesi gibi beslenme ile ilgili sağlık sorunlarının en aza indirilmesinde önemli rol oynar.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğu unutulmamalıdır.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenme/yeterli-ve-dengeli-beslenme-nedir.html
http://www.tdd.org.tr/index.php/halk-i-cin/yeterli-ve-dengeli-beslenme
http://bilheal.bilkent.edu.tr/aykonu/Ay2003/June03/sagliklibeslenme.html